Per 1 juli 2016 werd er in Nederland voor gekozen om een nieuw, tijdelijk huurcontract in te voeren. Voor de huurder en verhuurder is het mogelijk om een concrete afspraak te maken over de duur van de huurperiode. Er dient hierbij wel rekening mee te worden gehouden dat er altijd sprake is van een maximale contractduur van twee jaar. Voor commerciële verhuurders geldt dat ze volledig vrij zijn om woningen op basis van dergelijke contracten te verhuren. Voor woningcorporaties is dat anders. Zij mogelijk dit contract immers uitsluitend aanbieden aan specifieke doelgroepen.
Wanneer loopt het contract precies af?
Het tijdelijk huurcontract is een contract dat van rechtswege eindigt op het ogenblik dat de afgesproken verhuurtermijn is afgelopen. De huurder heeft de mogelijkheid om de tijdelijke huurovereenkomst tussentijds op te zeggen. Dat geldt niet voor de verhuurder van het pand. Er dient verder rekening mee te worden gehouden dat de minimale opzegtermijn voor de huurder is vastgesteld op één maand.
Voordat de overeenkomst ten einde komt dient de verhuurder de huurder schriftelijk op de hoogte te brengen van het tijdstip van het einde van het contract. De verhuurder is niet verplicht om dit te doen eerder dan drie maanden. Wel moet hij of zij ervoor zorgen dat dit gebeurt minstens één maand voor het vervallen van de overeenkomst. Als de verhuurder beslist om dit uiteindelijk niet te doen wordt het contract omgevormd tot een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Mag er een nieuw tijdelijk contract worden aangeboden?
Wanneer de verhuurperiode is afgelopen kan de verhuurder ervoor kiezen om een nieuw contract aan te bieden. Van belang om te weten is dat het hierbij niet meer mag gaan om een tijdelijk huurcontract. Wel is het toegestaan om een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Met het goedvinden van de verhuurder is het overigens ook mogelijk om het bestaande contract verder te laten lopen. Zorgt de specifieke situatie in kwestie ervoor dat er onduidelijkheid is ontstaan over het type contract waarvan nu sprake is? Neem dan in het slechtste geval contact op met een jurist.
Een tijdelijk huurcontract laten opstellen als verhuurder
Ben jij de verhuurder van één of meerdere woningen en ben je van plan om een tijdelijk huurcontract aan te bieden aan één of meerdere huurders? Dan spreekt het voor zich dat je in eerste instantie een dergelijke overeenkomst zal moeten laten opmaken. Voor heel wat verhuurders geldt dat ze hiervoor even op zoek gaan op het internet. Verspreid over het wereldwijde web zijn immers verschillende websites terug te vinden die conceptvoorbeelden van dergelijke contracten aanbieden.
Bovenstaande lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, maar het wordt in de praktijk zeer sterk aangeraden om ervoor te kiezen om een eerste contract op te laten stellen door een ervaren jurist. Enkel en alleen zo zal je er namelijk honderd procent zeker van kunnen zijn dat je tijdelijke huurovereenkomst geen onjuistheden zal bevatten. Het spreekt immers voor zich dat het belang van dit document in de praktijk absoluut niet mag worden onderschat. Voor eventuele andere verhuringen in de toekomst zou je dan in principe wel van hetzelfde contract gebruik kunnen maken.